Številnim staršem je o tem nerodno spregovoriti

Ohranjanje partnerskega odnosa in skrb zanj sta pomembna skozi celotno zvezo, tudi po morebitni poroki ali otrocih. Prav po prihodu slednjih se pogosto pojavi težava – kako, kje in kdaj uživati čas s partnerjem, brez prisotnosti otrok, pa tudi kako se z otrokom pogovoriti o spolnosti.

Številni uporabniki Starševskega čveka so se na forum obrnili s podobnimi težavami. Še posebej tisti, ki so jih pri spolnem odnosu “zasačili”. Eden od uporabnikov je tako prosil za nasvet, kako se z desetletno hčerko pogovoriti o tem, da je videla svojo mamo oralno zadovoljevati očeta. Drugemu pa se je vrnil spomin na otroštvo, ko je sam videl starše med spolnim odnosom in si ni znal pojasniti dogodka, spomin na videno pa ga težil še dlje časa.

Kdaj otroku povedati?

Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije svetuje, da o spolnosti spregovorimo, ko je otrok na to pripravljen, ko vidimo, da nas o tem sprašuje in ga tema zanima. O tem lahko govorimo že malčku, vendar takrat bolj preprosto in kratko. Otroka nato spremljamo in spregovorimo še kaj več, ko zaznamo, da otrok to potrebuje, še dodaja.

Povodov za začetek teme je veliko – ko nekdo v bližini dobi dojenčka, ko imajo živali mladičke, ko v parku vidimo zaljubljenca ali golo telo v kopalnici ali na plaži, po ogledu filma, ko vidimo reklamo, fotografijo ali video, ki vsebujejo goloto ali prizor spolnega akta, našteva Dimec Bratina. Staršem svetuje, da otroka vprašamo, kaj vidi, kako si to razlaga in doživlja, nato pa mu povemo, kakšno je naše mnenje in naš odnos do videnega. Pri tem lahko izrazimo tudi svoje nestrinjanje, kritiko ali skrbi glede prevelikega poudarjanja spolnosti v javnosti in s tem razvrednotenja intime med dvema.

Celoten prispevek si preberite na sledeči povezavi: https://med.over.net/stevilnim-starsem-je-o-tem-nerodno-spregovoriti/

Posted in Novice.