To so starši, ki uničijo svoje otroke

Pofimedia

Starši, ki celo življenje visijo na svojih otrocih in od njih zahtevajo le najboljše, lahko pustijo na njih grozne posledice …

Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok najboljši in najuspešnejši, zato se jim trudijo omogočiti vse, kar bi k temu prispevalo. A nekateri pri tem tudi pretiravajo, kar pa lahko privede do tega, da jim otroci to v odraslosti zamerijo.

S podobno težavo se spopada uporabnica Starševskega čveka, ki sedaj v odraslosti dejanja svoje mame dojema kot zlorabo. »Kot otrok sem morala vedno biti med najboljšimi, takrat je bila mama srečna in se je bahala okoli, kakor hitro sem hotela kaj po svoje, ali pa dobila kako 3, je bila mama hudo žalostna. Z leti sem se tako navadila na tak odnos, da sem bila prav odvisna od mame, ni minil dan, da se ne bi slišale (fax). Potem sem se vrnila domov in nadaljevalo se je, da sem podzavestno delala stvari, ki so bile mami po godu in v ponos,« je razložila. Sedaj obžaluje svoje življenje, sam nima ne partnerja, ne družine, a svoje mame pri 80-ih ne more zapustiti.

 

Čustveni klopi

Specialistka zakonske in družinske terapije Jerneja Dimec Bratina za Starševski čvek razlaga, da takim staršem rečemo posesivni starši. V boj grobih primerih pa jih tudi primerjamo z vampirji, klopi ali drugimi zajedalci. »To so lahko starši, ki želijo v vsem imeti prav in mora biti po njihovo ali pa so tako prestrašeni, pasivni in neodločni ali pa tako bolni, depresivni, razočarani in žalostni, da starši sami ne zmorejo narediti stvari in jih mora namesto njih otrok. Večkrat so to starši, ki ostanejo sami, brez partnerja in se potem čustveno naslonijo na otroka, včasih pa partnerja še vedno imajo, ampak z njim niso čustveno povezani in potem svoje potrebe po stiku vnesejo v otroka.« Otroka si zato podredijo in si ga prilagodijo po svojih merilih in skozi njega in njegovo življenje živijo.

Ti starši drugačnega načina vzgoje ne poznajo, a v otrocih to zbuja občutek, da za njih ni prostora. Tako pa se otroci počutijo dolžne ukloniti, prilagoditi in ustreči staršem oz. prevzeti aktivno vlogo, ker je nihče drug ne, kar pa ima kasnejše posledice v otrokovi odraslosti.

Celoten prispevek si preberite na sledeči povezavi: https://forum.over.net/to-so-starsi-ki-unicijo-svoje-otroke-22406577/

Posted in Novice.